TRASA

Tbilisi - Kachetia - Kaukaz Wysoki - Gruzińska Droga Wojenna - Ananuri - zbiornik Żinwali - Kazbegi - cerkiew Cminda Sameba - Mccheta - Surami - Szrosza - Kutaisi - kanion rzeki Abasza - Megrelia (Zugdidi) - Swanetia (Mestia, Uszguli, lodowiec Czalaadi) - Zugdidi - Kutaisi - Jaskinia Prometeusza - Tbilisi

Dostępne terminy

10 dni: 26 kwietnia - 5 maja 2019 Cena: 2.870 zł + 590 USD
10 dni: 13 - 22 czerwca 2019 Cena: 2.870 zł + 590 USD
10 dni: 27 września - 6 października 2019 Cena: 2.870 zł + 590 USD

atuty wyjazdu

  • degustacja win w Kachetii i warsztaty gotowania
  • wycieczka pontonami po głębokim jarze rzeki Abasza
  • wycieczka samochodami z napędem na cztery koła do Uszguli
  • przejazd słynną Gruzińską Drogą Wojenną
  • jedzenie i wino w cenie wyjazdu
  • jesienią udział w winobraniu w Kachetii, gdzie powstają najlepsze gruzińskie wina

AUTOR PROGRAMU

Maria Kowalska

Wycieczka Gruzja - wino i góry

Zapraszamy na wyjazd, w którym Gruzja odsłoni przed nami to, co jest jej kwintesencją. Oglądanie pięknych krajobrazów Kaukazu w połączeniu z kosztowaniem smacznych potraw gruzińskiej kuchni i codzienną degustacją lokalnych win oraz innych trunków, jest nie tylko ciekawym sposobem na poznawanie Gruzji. To także okazja do przeżycia przygody w kraju wspaniałych toastów i gościnnych ludzi.

Dzień 1-2 Przelot z Warszawy do Tbilisi. Przejazd do hotelu, krótki odpoczynek i śniadanie. Następnie zwiedzanie stolicy Gruzji: Aleja Szoty Rustawelego i Stare Miasto; wyjazd kolejką linową na wzgórza Sololaki z twierdzą Narikała. Wieczorem pierwsza supra czyli gruzińska biesiada połączona z pokazem gruzińskich tańców narodowych oraz degustacją potraw. Biesiadę poprowadzi tamada, który zapozna nas z tradycją  toastów. Nocleg.

Dzień 3 Całodzienna wycieczka do Kachetii - regionu Gruzji znanego z produkcji najlepszych win. Najpierw degustacja gruzińskich "snickersów" – czurczcheli i zwiedzanie „miasta miłości” Sighnaghi. Uwaga! Następnie czas spędzamy inaczej w zależności od pory roku. W programie wiosennego wyjazdu nauka pieczenia chleba w piecu tone, lepienia pierożków chinkali oraz poznanie tajników destylacji gruzińskiego bimbru - czaczy. W programie jesiennego wyjazdu planujemy udział w winobraniu. Popołudniu odpoczynek przy gruzińskim stole z kachetyjskim winem i szaszłykami. Powrót na nocleg do Tbilisi.

Dzień 4 Całodzienna wycieczka do miasteczka Kazbegi w górach Kaukazu. Przejedziemy najpiękniejszą trasą widokową - Gruzińską Drogą Wojenną. Po drodze zobaczymy: twierdzę Ananuri, zbiorniku Żinwali oraz punkt widokowy niedaleko przełęczy Dżwari (wys. 2.370 m n.p.m.). Po południu wyjazd samochodami terenowymi do cerkwi Cminda Sameba z której ujrzymy panoramę najsłynniejszego szczytu Gruzji – Kazbeku (wys. 5.033 m n.p.m.). Powrót do Tbilisi i nocleg.

Dzień 5 Przejazd z Tbilisi do Mcchety – starej gruzińskiej stolicy, w której odwiedzimy: klasztor Dżwari; katedrę Sweti Cchoweli oraz zrobimy zakupy na miejscowym bazarze słynącym z rękodzieła. Następnie podróż do zachodniej Gruzji. Degustacja słodkich chlebków w Surami i postój w wiosce Szrosza, w której robione są najlepsze kvevri - naczynia do przechowywania wina. Późnym popołudniem degustacja win imeretyńskich. Wieczorem spacer po Starym Mieście w Kutaisi. Nocleg.

Dzień 6 Rano emocjonująca wycieczka pontonami po głebokim jarze rzeki Abasza w okolicy miasteczka Martvili. Następnie podróż w stronę stolicy Megrelii - Zugdidi. Wizyta na zachwycającym bogactwem kolorów i zapachów miejscowym bazarze, na którym można zakupić lokalne przyprawy i alkohole. Przejazd do Swanetii - wysokogórskiego regionu wpisanego w całości na Listę UNESCO, słynącego z zachowanych wież obronnych, które służyły mieszkańcom w średniowieczu do obrony przed obcymi najeźdźcami i krewkimi sąsiadami - jeszcze w XX wieku zdarzały się przypadki krwawej zemsty rodowej. Nocleg w Mestii – stolicy Swanetii.

Dzień 7 Wycieczka samochodami z napędem na cztery koła do najwyżej położonej wioski w Gruzji - Uszguli. Po drodze zobaczymy najsłynniejsze swańskie szczyty - Banguriani, Uszbę, Tetnuldi i najwyższy szczyt Gruzji - Szcharę (wys. 5.068 m n.p.m.). Wieczorem pokaz tańców i pieśni swańskich w wykonaniu lokalnego zespołu. Nocleg w Mestii.

Dzień 8 Rano piesza wycieczka pod lodowiec Czalaadi położony na zboczach najpiękniejszej góry Swanetii - rogatej Uszby (wys. 4.700 m n.p.m.). Po południu powrót na niziny. W Zugdidi degustacja dań kuchni megrelskiej uznawanej za najsmaczniejszą w Gruzji. Przejazd na nocleg do Kutaisi.

Dzień 9 Rano zwiedzanie Jaskini Prometeusza, która słynie z pięknych stalaktytów i stalagmitów. Powrót do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu. Dla chętnych relaksacyjna wizyta w słynnych łaźniach siarkowych. Pożegnalna kolacja. Późną nocą przejazd na lotnisko.

Dzień 10 Powrót do Warszawy bezpośrednio lub przez jeden z portów lotniczych Europy.

Umowa obejmuje:
- koszty złotówkowe -
 bilet lotniczy Warszawa – Tbilisi – Warszawa; ubezpieczenie NNW + KL; opieka doświadczonego pilota; koszty organizacyjne w Polsce; obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny; podatek VAT.
- koszty walutowe - wszystkie przejazdy podczas wyprawy (turystyczny minibus, dżipy na górskich drogach w Kazbegi i w Swanetii); 9 noclegów w hotelach i na prywatnych kwaterach (pokoje 2 os. z łazienkami); 8 śniadań i 8 obiadów lub obiadokolacji z lokalnymi potrawami i domowym winem; bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; pokaz tańców w Tbilisi; wstęp do łaźni siarkowych w Tbilisi; koszty organizacyjne podczas wyprawy.

Umowa nie obejmuje: wyżywienia i napojów poza wymienionymi posiłkami, a w trakcie posiłków innych napojów alkoholowych niż wino (ok. 10-15 USD na dzień); pamiątek.

Maria Kowalska

Maria Kowalska (ur. 1984) absolwentka rosjoznawstwa na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politycznych UJ. Od 2008 roku zawodowy pilot wycieczek. Spędziła pół roku na stypendium w Stambule, co zaowocowało m. in. współpracą z wydawnictwem „Bezdroża” przy aktualizacji przewodnika po tym mieście. Podróżowała wielokrotnie po Europie Wschodniej, Bliskim Wschodzie, Azji i Ameryce Południowej. Najlepiej jednak czuje się w […] Czytaj więcej...

Monika Górnisiewicz

Monika Górnisiewicz (ur. 1971), absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego z wykształcenia filmoznawca, z zamiłowania podróżniczka. Od 20 lat eksploruje świat: Afrykę, Amerykę Południową, Europę i Azję, której jest prawdziwą pasjonatką. Wyznaje zasadę, że prawdziwa podróż jest jak sękacz – wielowarstwowa ale każda warstwa inna, jedną z jej ulubionych jest lokalna kuchnia, stąd wędrówki “od straganu do straganu” […] Czytaj więcej...

Pilot – jestem pełna podziwu dla wiedzy i determinacji jej przekazywania. Poznaliśmy zwykłych ludzi, świetny pomysł na zakwaterowanie w pensjonatach prowadzonych przez miejscowych. Jedzenie i wino obłędne /wiadomo że mamusie gotują najlepiej/ Minus wyjazdu to przywiezione przeze mnie 2 kg. nadwagi. Czy mogę złożyć reklamację????

Anna, październik 2017

Maria Kowalska zarówno jako osoba jak i jako pilot jest rewelacyjna zarówno pod względem organizacyjnym jak i pod względem wiedzy o regionie, w którym prowadzi grupę.

Aleksandra, październik 2017

Imponująca wiedza pilota świadczyła że Gruzja to zdecydowanie jego kierunek. Doskonale zorganizowany pokazał wszystko co mógł w tak krótkim czasie. Zadbał, żeby Gruzja zaspokoiła kulinarne oczekiwania. Tak, pozwolił poznać i spróbować wszystkiego co typowe dla różnych regionów. Dawno nie wracałam z urlopu z tak wypchanym plecakiem. Polecam wyjazdy na Zakaukazie z Marią Kowalską.

Klaudia, październik 2017

Jesteś zainteresowany naszą wyprawą?

Zapisz się Zapytaj Zadzwoń+48 513 933 413

W Leksykonie o regionie

Zobacz więcej
Zamknij x

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Numer telefonu

Tytuł wiadomości

Wiadomość

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Numer telefonu

Tytuł wiadomości

Wiadomość

x