TRASA

Bangkok - Aranyaprathet - Siem Riep - Angkor Wat i Angkor Thom - Battambang - Kep - Kampot - Sihanoukville (Morze Południowochińskie) - Krong Koh Kong - Bangkok

Dostępne terminy

16 dni: wyjazd na zamówienie dla minimum 7 osób Cena: 4.900 zł + 470 USD

atuty wyjazdu

  • dwa profesjonalne kursy gotowania w Tajlandii i w Kambodży
  • wizyta na plantacji pieprzu
  • zwiedzanie świątyni Angkor Wat
  • pobyt nad morzem w Kep i w Sihanoukville, plażowanie i degustacja najlepszych owoców morza
  • możliwość spróbowania w spawdzonych miejscach najbardziej egzotycznych potraw

AUTOR PROGRAMU

Monika Górnisiewicz

Każdą podróż smakujemy na różne sposoby, a Azja Południowo-Wschodnia aż kusi bogactwem kulinarnym! Zapraszam na degustację Kambodży i Tajlandii, czyli zwiedzanie od kuchni. Podczas tej niezwykłej wyprawy zobaczymy Bangkok gwarny i wielokulturowy, tętniący życiem nocnym i słynny z tajskiego street food’u. Skosztujemy super ostrego tom yum i delikatnego tom kha gai, cudownie słodkiego ryżu kleistego z mango, śniadania z pad thai z krewetkami i duriana – najbardziej egzotycznego i kontrowersyjnego owocu Azji. W łagodnej Kambodży czeka na nas amok w liściu bananowca i doskonały mięsny lok lak. Dla odważnych prawdziwe lokalne smakołyki: pieczona szarańcza, faszerowane żaby i owoce morza, o jakich nie śniliście. Sami spróbujemy sił w azjatyckiej kuchni, ucząc się gotować pod okiem doświadczonych kucharzy! Nasza podróż obejmie legendarny Angkor Wat, gdzie na płaskorzeźbach khmerskich świątyń będziemy podziwiać kulinaria wielkiego imperium, targowisko w Sihanoukville - prawdziwy raj dla miłośników ryb i owoców morza, słynny targ krabów w Kep i plantacje najlepszego na świecie pieprzu w Kampot. To wyprawa dla ludzi ciekawych prawdziwego smaku Azji, gdzie gotuje się i je wszystko, a aromat przypraw pozostawia niezapomniane wrażenia.

Dzień 1-2 Przelot z Warszawy do Bangkoku. Przejazd do hotelu. Pierwsze zetknięcie z Tajlandią, czyli dzielnice Rattanakosin – serce Bangkoku. Przejdziemy na brzeg rzeki Menam Chao Praya, zajrzymy do małych knajpek ulicznych i doświadczymy słynnej i hałaśliwej ulicy Khao San z wielkim wyborem owoców, przekąsek i napojów. Pierwszy raz zakosztujemy kuchni tajskiej na wspólnej wieczornej kolacji. Nocleg.

Dzień 3 Zwiedzanie Bangkoku połączone z kursem gotowania! Czeka nas kilkugodzinna intensywna lekcja tajskiej kuchni z wizytą na placu targowym, gdzie nauczymy się, jak wybierać najlepsze produkty. Własnoręcznie ugotujemy kilka dań i zjemy je wspólnie. Po południu odpoczniemy w Parku Lumpini, gdzie przy odrobinie szczęścia będziemy mogli obserwować warany. Odwiedzimy farmę węży i weźmiemy udział w pokazie jadowitych kobr. Wieczorem wyjście na tajski street food. Nocleg.

Dzień 4 Podróż pociągiem przez Nizinę Menamu do Aranyaprathet, która dostarczy nam wrażeń kulinarnych związanych z lokalnym "cateringiem". Około południa przekroczymy granicę kambodżańską i dotrzemy autobusem do miasta Siem Reap położonego tuż przy Angkor Wat. Wieczorem pierwsze spotkanie z kuchnią khmerską. Nocleg.

Dzień 5 Zwiedzanie Angkoru. Dawna stolica Khmerów stanowi najrozleglejszy w świecie kompleks świątyń i pałaców królewskich. Odwiedzimy kilka świątyń, a wśród nich najcenniejsze: Angkor Wat (XII w.) z ogromnymi wieżami w kształcie pąków lotosu i ścianami pokrytymi wspaniałymi płaskorzeźbami; Bajon (XIII w.) z wyrzeźbionymi ogromnymi twarzami królewskimi, gdzie będziemy podziwiać unikalne płaskorzeźby dotyczące sztuki kulinarnej imperium Khmerów; Ta Prohm, porośniętą ogromnymi drzewami, których konary nadal oplatają wiele elementów kamiennych konstrukcji. Zobaczymy ponadto: bramy miejskie; Taras Słoniowy i Taras Trędowatego Króla - budowle w centrum zespołu miejskiego Angkor Thom. Nocleg.

Dzień 6 Ten dzień poświęcimy tradycyjnej wsi khmerskiej i jej wyrobom: zobaczymy jak się wytwarza cukier palmowy, naczynia kuchenne z drewna palmy i orzechów kokosowych, skosztujemy soku z młodego kokosa i z trzciny cukrowej, wstąpimy na targowisko i dokonamy wyboru sezonowych owoców. Zakosztujemy też lokalnej kuchni - potraw z krokodyla, owoców tropikalnych i słynnego amoku rybnego.

Dzień 7 Podróż do prowincji Battambang i jej stolicy o tej samej nazwie zajmie nam większość dnia. Spacer o zachodzie słońca wzdłuż kolonialnej zabudowy pozwoli nam cieszyć się niezwykłym klimatem prowincjonalnego miasta. Wieczorem udamy się do jednej z najlepszych w mieście restauracji, by spróbować kolejnych nowych dań kuchni khmerskiej. Nocleg

Dzień 8 Rano czeka nas niecodzienna atrakcja - przejazd bambusową koleją po okolicy Battambang. Odwiedzimy farmę krokodyli, wytwórnię papieru ryżowego, gdzie zobaczymy jak robi się sajgonki, gorzelnię i słynącą z jaskiń świątynię, dla odważnych możliwość spróbowania rat barbeque (sezonowo). Wieczorem wizyta na lokalnym targu owocowo-rybnym i możliwość degustacji świetnych ryb. Nocleg.

Dzień 9 Czeka nas kurs gotowania - pod okiem doświadczonego kucharza przyrządzimy sztandarowe dania khmerskie. Po południu czas na zakupy przypraw, utensyliów kuchennych i nietypowych składników. Nocleg.

Dzień 10 Przejazd do nadmorskiego miasteczka Kep, słynącego z krabów. O zachodzie słońca doświadczymy niezwykłego klimatu targu rybnego i urządzimy prawdziwą ucztę z owoców morza. Nocleg.

Dzień 11 Wybierzemy się z wizytą na plantację słynnego pieprzu z Kampot, zobaczymy sady owocowe, farmę motyli i pozostałości francuskich willi kolonialnych. Czas na relaks i plażowanie. Nocleg.

Dzień 12 Podróż przez porośnięte dżunglą Góry Słoniowe do miasta Sihanoukville nad Zatoką Syjamską. Po południu czeka nas kąpiel w ciepłym Morzu Południowochińskim. Wieczorem kolacja na plaży. Nocleg.

Dzień 13 Całodzienny relaks na piaszczystej plaży. Wypoczynek, pływanie i degustacja owoców morza dowolnie wybranych na największym nad morzem targowisku. Sezonowo można tam nabyć i zjeść ogromne ślimaki morskie, skrzypłocze, małe rekiny i wiele gatunków skorupiaków i ryb. Wieczór spędzimy w turystycznej dzielnicy kurortu, pełnej barów i restauracji.

Dzień 14 Pożegnanie Kambodży. Rano podróż autobusem przez malownicze Góry Kardamonowe do miejscowości Krong Koh Kong (ok. 5 godzin). Przekroczenie granicy z Tajlandią i przejazd do Bangkoku. Nocleg.

Dzień 15-16 Bangkok. Ostatni dzień przeznaczymy na zakupy pamiątek – nie tylko na egzotycznych bazarach, ale także w nowoczesnych centrach handlowych. Dla chętnych wizyta w Świątyni Szmaragdowego Buddy (Wat Phra Keo), najważniejszej świątyni w Tajlandii, w której oprócz najświętszego posągu Buddy znajduje się piękna makieta świątyni Angkor Wat, wykonana z piaskowca w XIX wieku dla króla Syjamu. Dla chętnych za dodatkową opłatą (ok. 10 USD) przejażdżka szybką łodzią motorową po kanałach Bangkoku. Wieczorem przejazd na lotnisko i powrót do Polski.

Cena obejmuje:
- koszty złotówkowe:
 przelot Warszawa - Bangkok - Warszawa; ubezpieczenie NNW + KL; opieka doświadczonego pilota; koszty organizacyjne w Polsce; składkę na fundusz gwarancyjny dla uczestników wyjazdów turystycznych obowiązującą od 2017 r.; podatek VAT.
- koszty walutowe: wszystkie przejazdy podczas wyprawy (pociągi, autobusy, taksówki itp.); noclegi (hostele - pokoje 2-3 os.); koszty organizacyjne podczas wyprawy

Cena nie obejmuje: wizy do Kambodży (ok. 30 USD); wyżywienia (ok. 15 USD na dzień); biletów wstępu (ok. 75 USD).

Monika Górnisiewicz

Monika Górnisiewicz (ur. 1971), absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego z wykształcenia filmoznawca, z zamiłowania podróżniczka. Od 20 lat eksploruje świat: Afrykę, Amerykę Południową, Europę i Azję, której jest prawdziwą pasjonatką. Wyznaje zasadę, że prawdziwa podróż jest jak sękacz – wielowarstwowa ale każda warstwa inna, jedną z jej ulubionych jest lokalna kuchnia, stąd wędrówki “od straganu do straganu” […] Czytaj więcej...

Jesteś zainteresowany naszą wyprawą?

Zapisz się Zapytaj Zadzwoń+48 513 933 413
Zamknij x

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Numer telefonu

Tytuł wiadomości

Wiadomość

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Numer telefonu

Tytuł wiadomości

Wiadomość

x