Dzień 1-2 Przelot z Warszawy do Tbilisi. Przejazd do hotelu, krótki odpoczynek i śniadanie. Następnie zwiedzanie solicy Gruzji: Aleja Szoty Rustawelego i Stare Miasto; wyjazd kolejką linową na wzgórza Sololaki z twierdzą Narikała. Wieczorem pierwsza supra czyli gruzińska biesiada połączona z pokazem gruzińskich tańców narodowych oraz degustacją potraw. Biesiadę poprowadzi tamada, który zapozna nas z tradycją toastów. Nocleg.
Dzień 3 Całodzienna wycieczka do Kachetii - regionu Gruzji znanego z produkcji najlepszych win. Najpierw degustacja gruzińskich "snickersów" – czurczcheli i zwiedzanie „miasta miłości” Sighnaghi. Uwaga! Następnie czas spędzamy inaczej w zależności od pory roku. W programie wiosennego wyjazdu nauka pieczenia chleba w piecu tone, lepienia pierożków chinkali oraz poznanie tajników destylacji gruzińskiego bimbru - czaczy. W programie jesiennego wyjazdu planujemy udział w winobraniu. Popołudniu odpoczynek przy gruzińskim stole z kachetyjskim winem i szaszłykami. Powrót na nocleg do Tbilisi.
Dzień 4 Całodzienna wycieczka do miasteczka Kazbegi w górach Kaukazu. Przejedziemy najpiękniejszą trasą widokową - Gruzińską Drogą Wojenną. Po drodze zobaczymy: twierdzę Ananuri, zbiorniku Żinwali oraz punkt widokowy niedaleko przełęczy Dżwari (2.370 m n.p.m.). Po południu wyjazd samochodami terenowymi do cerkwi Cminda Sameba z której ujrzymy panoramę najsłynniejszego szczytu Gruzji – Kazbeku (5.033 m n.p.m.). Powrót do Tbilisi i nocleg.
Dzień 5 Przejazd z Tbilisi do Mcchety – starej gruzińskiej stolicy, w której odwiedzimy: klasztor Dżwari; katedrę Sweti Cchoweli oraz zrobimy zakupy na miejscowym bazarze słynącym z rękodzieła. Następnie podróż do zachodniej Gruzji. Degustacja słodkich chlebków w Surami i postój w wiosce Szrosza, w której robione są najlepsze kvevri - naczynia do przechowywania wina. Późnym popołudniem degustacja win imeretyńskich. Wieczorem spacer po Starym Mieście w Kutaisi. Nocleg.
Dzień 6 Rano emocjonująca wycieczka pontonami po głębokim jarze rzeki Abasza w okolicy miasteczka Martvili. Następnie podróż w stronę stolicy Megrelii - Zugdidi. Wizyta na zachwycającym bogactwem kolorów i zapachów miejscowym bazarze, na którym można zakupić lokalne przyprawy i alkohole. Przejazd do Swanetii - wysokogórskiego regionu wpisanego w całości na Listę UNESCO, słynącego z zachowanych wież obronnych, które służyły mieszkańcom w średniowieczu do obrony przed obcymi najeźdźcami i krewkimi sąsiadami - jeszcze w XX wieku zdarzały się przypadki krwawej zemsty rodowej. Nocleg w Mestii – stolicy Swanetii.
Dzień 7 Wycieczka samochodami z napędem na cztery koła do najwyżej położonej wioski w Gruzji - Uszguli. Po drodze zobaczymy najsłynniejsze swańskie szczyty - Banguriani, Uszbę, Tetnuldi i najwyższy szczyt Gruzji - Szcharę (5.068 m n.p.m.). Wieczorem pokaz tańców i pieśni swańskich w wykonaniu lokalnego zespołu. Nocleg w Mestii.
Dzień 8 Rano piesza wycieczka pod lodowiec Czalaadi położony na zboczach najpiękniejszej góry Swanetii - rogatej Uszby (4.700 m n.p.m.). Po południu powrót na niziny. W Zugdidi degustacja dań kuchni megrelskiej uznawanej za najsmaczniejszą w Gruzji. Przejazd na nocleg do Kutaisi.
Dzień 9 Rano zwiedzanie Jaskini Prometeusza, która słynie z pięknych stalaktytów i stalagmitów. Powrót do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu. Dla chętnych relaksacyjna wizyta w słynnych łaźniach siarkowych. Pożegnalna kolacja. Późną nocą przejazd na lotnisko.
Dzień 10 Powrót do Warszawy bezpośrednio lub przez jeden z portów lotniczych Europy.
Uwaga! Informujemy, że ze względu na COVID-19 planowany program wyjazdu może ulec zmianie.